Ledarskribent
Under 2016–2019 vikarierade jag vid behov som ledarskribent för Gotlänningen som ges ut som en del av Gotlands Tidningar. Det var ett otroligt roligt och lärorikt uppdrag som jag ser tillbaka på med värme.
En kvinna stannar kvar hos mannen som slagit. När första slaget kom var det bara en bekräftelse på det hon redan visste. Hon är inte värd bättre. Hon som gör allt fel, inte klarar något. Det har ju han berättat. Hon har ju hela livet fått lära sig att det är hennes jobb att ändra honom. Att ta ansvar för hans handlingar. Så det måste ju vara henne det är fel på.
Ur: Vems är ansvaret att leva som vi lär? Ledare av Emma Hällström 8 mars 2019, Gotlands Tidningar.
Vad är det som gör att företag och organisationer kör på med business as usual? Visst, några kanske använder den där signaturen i slutet på sina e-mail om att man ska tänka tre gånger innan man skriver ut något. Och det är ju bra. Många bäckar små och så vidare.
Ur: Företag med fötterna på jorden. Ledare av Emma Hällström 6 mars 2019, Gotlands Tidningar.
Det finns gånger då det känns som att jag bankar huvudet i väggen, och att det ger bättre resultat än att försöka förklara för dem som inte förstår… Många, inte alla såklart för vi är ju också olika, säger att det största problemet har varit just att de förväntats ha många vänner och att det har ansetts som fel att de inte har varit en i gänget utan istället stått utanför.
Ur: Inkludering eller exkludering? Ledare av Emma Hällström 2 januari 2019, Gotlands Tidningar.
Ofta har jag också känt mig lat, hopplös, fel och jobbig. Allt jag har velat är att passa in, och det har jag inte gjort. Nu jobbar jag för att bryta de tankebanorna. Jag försöker älska mig för den jag är, en kreativ och superengagerad virvelvind som är full med kärlek och starka känslor.
Ur: Vi är alla olika och det är okej. Ledare av Emma Hällström 29 december 2018, Gotlands Tidningar.
Jag fick i alla fall en känsla av att männen i min bubbla förstod allvaret och funderade på vad de själva kan ha gjort och skulle kunna göra. Både för att undvika att skada någon annan och för att stå upp mot andra män när de beter sig på ett icke-acceptabelt sätt.
Ur: #metoo startade redan 2006. Ledare av Emma Hällström 6 oktober 2018, Gotlands Tidningar.
Mindre än en procent av riskkapitalet går till startups ledda av kvinnor i Sverige enligt Dagens Industri. Om en fjärdedel, eller färre, av de sökande till en tjänst är kvinnor, är det noll procents chans att det är en kvinna som rekryteras till tjänsten enligt en undersökning från Harvard.
Ur: Fler perspektiv ger framgång. Ledare av Emma Hällström 18 augusti 2018, Gotlands Tidningar.
När jag till slut fick min uretritdiagnos, och därmed rätt behandling och kunskap om mitt tillstånd, hade jag sökt hjälp inom sjukvården i 15 år. Det är 15 år med onödigt lidande, 15 år med läkare som sagt att det inte varit något fel på mig och 15 år med helt onödiga penicillinkurer.
Ur: Kvinnosjukdomar är också på riktigt. Ledare av Emma Hällström 8 juni 2018, Gotlands Tidningar.
En bättre väg att gå skulle vara att underlätta för innovatörer och företagare att såväl komma på nya lösningar som att starta och driva företag. Då behövs förenklat regelverk kring företagande, billigare och mindre riskfyllt att anställa, trygghetssystem som täcker in oss företagare och finansieringsmöjligheter för att ta fram lösningar på de stora frågorna, även för mindre aktörer på marknaden.
Ur: Dags för en företagarvänligt politik. Ledare av Emma Hällström 20 april 2018, Gotlands Tidningar.
Ett förslag har nu skickats ut från utredningen till experter och enligt SVT innehåller detta förslag kraftigt reducerad rätt till assistans. Ekonomisk hållbar utveckling verkar för regeringen innebära, stora besparingar för regeringen och att färre med behovet kommer ha rätt till hjälp framöver. Exempelvis kommer barn under tolv år, oavsett vilket funktionshinder eller behov de har, inte ha rätt till hjälp av personliga assistenter i dagens bemärkelse.
Ur: Låt barnen vara barn på sina villkor. Ledare av Emma Hällström 19 februari 2018, Gotlands Tidningar.
Jämför påståendet att alla skulle ha en släng av ADHD då och då med att alla skulle ha hjärntumörer för att de tillfälligt får huvudvärk eller varför inte blindtarmsinflammation för att de ibland får ont i magen. Det skulle ju vara helt befängt.
Ur: Nej, alla har inte ADHD. Ledare av Emma Hällström 11 december 2017, Gotlands Tidningar.
Samhället borde vara en plats där alla får finnas. Som det ser ut nu försöker vi istället trycka ner olika individer och personlighetstyper i samma lilla låda. Passar du av någon anledning inte, är det dig det är fel på. Det är du som måste förändras och formas om, tills du till slut går ner.
Ur: Ett samhälle för alla är starkare. Ledare av Emma Hällström 9 december 2017, Gotlands Tidningar.
Att som kvinna och utsatt få se denna otroliga orkan av medmänniskor, vilka alla gått igenom liknande saker som jag själv, har lämnat mig fullkomligt utmattad och på samma gång hoppfull.
Låt #metoo leda revolutionen. Ledare av Emma Hällström 26 oktober 2017, Gotlands Tidningar.
För sex år sedan kom, då 17 åriga, Najib Bege hit från Afghanistan. Han var analfabet, kunde varken svenska eller engelska och kunde inte matematik. Fullt förståeligt om det kändes som en lite hopplös situation, jag har definitivt gett upp vid mindre motgångar.
Ur: Ta tillvara på människor som Najib. Ledare av Emma Hällström 9 september 2017, Gotlands Tidningar.
Ingen mår dåligt av anpassningen, inget blir sämre. Det är istället något som alla mår bättre av. Skillnaden mellan mig som funkis och dig som normperson är bara att jag blir värre påverkad av ej anpassade situationer.
Ur: Anpassning gynnar alla. Ledare av Emma Hällström 2 september 2017, Gotlands Tidningar.
Jag har många gånger fått höra hur modig jag var som sa upp mig. Men för mig var det något jag gjorde för att kunna må bra igen och bli frisk. Något nödvändigt för att vi skulle få ett bra liv som familj. För att jag skulle kunna finnas där för min son och för min man. För mig kändes det som det självklara och minst läskiga av två val.
Ur: Hjälp fler att bli småföretagare. Ledare av Emma Hällström 1 juni 2017, Gotlands Tidningar.
Varför väljer vi så ofta att se oss och det som vi har som mindre värt än storebrorsan på andra sidan pölen? Stockholm kanske har en större kvantitet av människor än vad vi har. Men mer är inte alltid bättre.
Ur: Hela Sverige måste samverka. Ledare av Emma Hällström 31 maj 2017, Gotlands Tidningar.
I går presenterades resultatet av Svenskt näringslivs enkät ”Lokalt företagsklimat 2017” och även om det gotländska resultatet är bättre än de senaste åren så ligger vi fortfarande en bra bit under landet i övrigt. Vi hamnar nu på betyget 2,7 istället för fjolårets 2,6 på skalan 1-6, där 4 anses som bra.
Ur: Ge politikerna av entreprenörsbacillen. Ledare av Emma Hällström 23 maj 2017, Gotlands Tidningar.
När jag kom hem från måndagens första majfirande möttes jag av en direktsändning på Facebook från Falun. Organisationen Inte rasist, men som rapporterade från Nordiska Motståndsrörelsens demonstration. Ett nazistiskt parti som fått tillstånd till, inte bara att demonstrera i Falun utan även vara med på Almedalsveckan.
Ur: Låt oss stå upp för demokratin. Ledare av Emma Hällström 3 maj 2017, Gotlands Tidningar.
Skillnaden ligger inte i vilka mål vi har. Den ligger i hur eller kanske snarare vilken väg vi tror fungerar bäst för att ta oss till målet. Ofta saknar jag den diskussionen i den politiska debatten, det blir lätt en fråga om vilka som är mest goda istället för diskussioner kring hur vi ska nå våra, för det mesta, gemensamma mål
Ur: Företagarna skapar jobben. Ledare av Emma Hällström 2 maj 2017, Gotlands Tidningar.
Hur ska vi då stoppa den utvecklingen? Hur ska vi göra för att främlingsfientligheten ska minska? För att alla ska få finnas på lika villkor? Och det oavsett var du bor, vilken färg du har på din hud, om du är född med snopp eller snippa.
Ur: Centerpartiets budget inger hopp. Ledare av Emma Hällström 27 april 2017, Gotlands Tidningar.
Trots alla våndor som livet som entreprenör och liten startup för med sig känner jag mig tryggare i Gotlands startupvärld än på någon tidigare arbetsplats. Här behöver jag väldigt sällan, om ens någonsin, oroa mig för sexistiska kommentarer, härskartekniker, rasistiska skämt eller homofobiska uttalanden. Det är nästan så att det går att lura sig själv att det faktiskt har skett en förändring i hur människor är mot varandra där ute i världen.
Ur: Stäng av megafonen och lyssna. Ledare av Emma Hällström 5 april 2017, Gotlands Tidningar.
Katharina är mamma till ett barn som lever med AST och beskriver i en av dessa grupper sin verklighet. Katharina skriver om alla blickar en får i affären. De där blickarna som skriker ”Dålig mamma!” och ”Hur uppfostrar du ditt barn egentligen?”. Hon berättar om hånfulla kommentarer från främmande människor. ”Hur mycket kan den där jävla ungen skrika egentligen?”
Ur: Rocka sockorna varje dag. Ledare av Emma Hällström 22 mars 2017, Gotlands Tidningar.
Ibland känns det som att jag bara vill kasta mig ut genom ett fönster och springa tills jag inte kommer längre. Det är som om hela min kropp skriker av rädsla och att jag snabbt måste ta mig därifrån, annars kommer jag bli uppäten.
Ur: Släpp ut ångestmonstren i ljuset. Ledare av Emma Hällström 21 mars 2017, Gotlands Tidningar.
När du kommit en bit på vägen framkommer dock ett minfält av regler, lagar, höga risker och stor utsatthet. Det är mycket du som ensam person, eller som litet team, ska kunna och ha koll på.
Ur: Hjälp företagare att förstå reglerna. Ledare av Emma Hällström 23 februari 2017, Gotlands Tidningar.
Morgonen den 9 november 2016 väcktes jag av två ord. Han vann. Två små ord, med en så enorm betydelse. En man som tycker att det är ok att uttala sig kvinnofientligt, hånar funktionshindrade och som ljuger om och om igen, blev vald till USA:s president.
Ur: Rosa mössor ger nytt hopp. Ledare av Emma Hällström 26 januari 2017, Gotlands Tidningar.
När jag pratade med den fantastiska sjuksköterskan den där dagen i juni, förstod jag inte riktigt vad hon menade med frågan om jag skulle klara mig. Senare insåg jag att hon undrade om jag behövde komma in akut till psykiatrin. Hon hörde det jag ännu inte förstått, att jag inte var säker på om jag ville leva längre.
Ur: Vård på individens villkor. Ledare av Emma Hällström 19 januari 2017, Gotlands Tidningar.
En sen kväll 2015 började min entreprenörsresa. Jag och min man satt i kökssoffan och försökte reda ut hur vi skulle göra framöver. Efter cirka 10 månaders sjukskrivning hade jag under dagen fått veta att Försäkringskassan krävde att jag antingen skulle gå tillbaka till min gamla tjänst, eller säga upp mig.
Ur: Låt Gotland blomstra året runt. Ledare av Emma Hällström 18 januari 2017, Gotlands Tidningar.
Några år senare åkte jag för första gången in akut för extrema smärtor. Detta diagnostiserades, utan att man hittade bakterier, som njurbäckeninflammation och jag fick, som många gånger efter, en riktig hästkur penicillin. Idag är jag 35.
Ur: Uretrit – en jämställdhetsfråga. Ledare av Emma Hällström 14 januari 2017, Gotlands Tidningar.