Digital tillgänglighet handlar inte bara om att följa ett gäng regler som någon utan förståelse för din verksamhet satt upp, det handlar om att skapa digitala upplevelser som alla kan ta del av. Trots det lever många myter och missförstånd kvar, vilka i sin tur leder till exkluderande lösningar, onödiga kostnader och missade affärsmöjligheter. Här är fem av de vanligaste myterna – och vad du bör veta i stället.
1. ”Tillgänglighet är bara för personer med funktionsnedsättning”
Nej. Tillgänglighet gynnar alla användare, oavsett om de har en permanent funktionsnedsättning eller en tillfällig utmaning – som att använda mobilen i starkt solljus, ha brutit armen eller att befinna sig i en bullrig miljö. Det handlar om att skapa flexibla lösningar som fungerar i olika sammanhang. I bästa fall för alla, och om inte annat för så många som möjligt.
Om en stressad småbarnsförälder med bruten arm hade stormat in i din fysiska butik och ropat att hen behövde ett visst verktyg för att laga hjulet på barnvagnen, så hade du kunnat hjälpa hen med dörren, letat reda på rätt verktyg, hålla i barnet när kunden betalar och kanske t.o.m. kunnat ge en hjälpande hand med lagningen av vagnen. Kunden hade kommit ihåg din hjälpsamhet, troligen kommit tillbaka nästa gång hen behövde något och tipsat sina vänner.
Men i en digital värld bestämmer inte du omständigheterna din kund befinner sig i när hen besöker dig. Därför måste du göra det så enkelt som möjligt att hitta rätt, förstå produkten och genomföra köpet. Annars kommer kunden söka sig någon annanstans.
2. ”Vi fixar tillgängligheten sen, när allt annat är klart”
Att lägga till tillgänglighet i efterhand är ofta dyrare och mer tidskrävande. Det är som att bygga ett hus utan dörrar och med fel planlösning, för att sedan försöka ändra allt när väggarna redan står på plats. Kanske räcker det då med att såga hål för dörrarna och flytta någon vägg, men i värsta fall behöver du stärka upp för bärande väggar och göra ändringar som förstör helhetsintrycket.
Tillgänglighet behöver därför vara med i hela arbetet redan från början – i design, kod, innehåll och testning. Först då kan du få en digital upplevelse som håller i design, funktion och tillgänglighet.
3. ”Skärmläsare och alt-texter räcker väl?”
Nej, det är bara toppen av isberget. Och jag är ledsen, men inte ens alt-texter är så enkelt som att det bara är att låta AI skriva lite på varje bild. Men det är ett helt kapitel för sig, så det tar vi en annan gång.
Digital tillgänglighet omfattar allt från kontrastnivåer och navigering med tangentbord, till struktur i HTML, rörligt innehåll, formulärlogik och språkanpassning. Det kräver ett helhetstänk och ett bra samspel mellan design, utveckling och innehåll.
Målet är inte bara att så många som möjligt ska kunna besöka och läsa vad som står på din webbplats, de ska lätt hitta rätt och kunna förstå och ta till sig det du berättar. Oavsett om de ska beställa nya örhängen eller förstå en text om lagar och regler.
4. ”Vår målgrupp har inga behov av tillgänglighet”
Jag kan med 99,99 % sannolikhet säga att det vet du inte. Många människor har osynliga behov eller använder hjälpmedel utan att du märker det – t.ex. textförstoring, röstsökning eller specialanpassad hårdvara. Dessutom växer den äldre befolkningen, vilket gör att behovet av tillgänglighet bara kommer att öka.
Ingen kan heller veta exakt allt om sin målgrupp. Och om det nu skulle vara så att du vet precis hur alla i din målgrupp fungerar, har du då råd att stänga ute en annan potentiell målgrupp genom att strunta i tillgängligheten?
5. ”Tillgänglighet förstör designen”
”Fel, fel, fel, fel, fel!” som Brasse sa. Tillgänglig design är inte ful design – tvärtom. En genomtänkt tillgänglig lösning tenderar att vara mer strukturerad, lättnavigerad och tydlig. Det handlar inte om att begränsa kreativitet, utan om att designa med omtanke och intention.
Jag skulle t.o.m. vilja påstå att det kan vara roligare att hitta en design och lösningar inom tillgänglighetens krav. Istället för att se dem som begränsande, ser jag dem som ramar och stöttepelare som visar att jag tänker rätt. Inte bara enligt min egen åsikt och smak utan också utifrån vad målgruppen behöver för att få en optimal upplevelse.
Så vad innebär det?
Digital tillgänglighet är en investering i både användarupplevelse och framtidssäkring. Genom att slå hål på dessa myter kan du bygga lösningar som inte bara uppfyller lagkrav – utan också når fler, fungerar bättre och stärker varumärket. Det blir billigare att bygga rätt från början och du minimerar riskerna med att förlora intäkter.
Vill du komma igång men vet inte var du ska börja? Börja med en tillgänglighetsanalys – eller hör av dig så kan vi prata vidare.