Har du koll på vad som skiljer funktionsnedsättningar åt från funktionshinder? Att veta skillnaden är viktigt för att förstå vad du kan göra bättre och varför.
Funktionsnedsättning – att inte fungera som normen
En funktionsnedsättning en nedsättning av funktionsförmåga jämfört med en tänkt normalförmåga. Det är med andra ord personen som på något sätt fungerar annorlunda mot vad som anses ”normalt”. Och därför är olika saker svårare för personen.
En funktionsnedsättning är alltså något en person har. Den kan vara tillfällig som ett brutet ben eller sömnbrist, eller kronisk som en kronisk synnedsättning eller adhd.
Funktionshinder – skapade av omgivningen
Funktionshinder är när problemet en person stöter på är skapat av omgivningen och samhället. Vissa är kanske mer uppenbara för de flesta som en trappa eller trottoarkant. Dessa är inte ett funktionshinder för alla, men för många.
Det kan också vara saker som ljussättning och ljudvolym. För en person med synnedsättning kan dåligt ljus göra det ännu svårare, för en person med hörselnedsättning bristen på ljud vara ett hinder. Och för en person med kognitiva nedsättningar kan det bli ett stort hinder med fel ljussättning eller olika typer av ljud.
Men de kan också vara En svårläst text är inte omöjlig för alla, svår för många och omöjlig för en del.
Vikten av tillgänglighet och att eliminera funktionshinder
Med tillgänglighet kan jag inte ge en synnedsatt person synen åter, jag kan inte göra så att en rullstolsburen person kan skutta upp för trapporna eller så att en person med kognitiva nedsättningar plötsligt har fokusförmågan att ta sig igenom min byråkratiska text.
Vi är ganska duktiga på fysiska manicker för att kompensera för fysiska nedsättningar.
- Hörapparater
- Glasögon
- Webbläsare
- Olika former av hjälpmedel med hjul
Men kognitivt har vi inte kommit lika långt. Även om vissa hjälpmedel finns som:
- Gps
- Smarta klockor
- Appar
Egen adhd-reflektion kring kognitiva hjälpmedel
Som en person med adhd, kan jag tycka att problemet med de lösningar vi blir erbjudna ofta ligger i att försöka få oss att fungera som normisar (personer utan funktionsnedsättning). Terapi och kurser i all ära, de har absolut hjälpt mig med vissa saker som att hjälpa mig att förstå mig själv. Men de har inte ändrat hur min hjärna fungerar.
Så istället för att jobba med de styrkor vi har och på sätt som fungerar för oss, blir vi tvingade att jobba emot allt som faller sig naturligt för oss.
Jämför med en person som har en synnedsättning. Personen kommer inte kunna lära sig att läsa en text hen inte ser. Men om hen får se den med sina fingrar eller med sina öron, då funkar det.
Vad vi kan göra åt funktionshinder
Så med tillgänglighet kan jag inte trolla bort några funktionsnedsättningar. Det jag däremot kan göra är att ta bort så många funktionshinder som det bara går.
Jag kan:
- göra min webbplats tillgänglig genom att bygga den på ett sätt som gör det möjligt för den synnedsatta att med sin webbläsare hitta rätt och få innehållet uppläst
- se till att det går att navigera på min hemsida även utan mus
- designa den så att innehållet är lätt att hitta och se
- strukturera texter och skriva dem på ett sätt som underlättar för alla.
Gör rätt från början eller renovera
Det bästa är förstås om vi gör rätt från början. Testa våra miljöer och produkter med människor med olika typer av funktionsnedsättningar för att eliminera så många funktionshinder som det bara går. Prata med olika personer för att få olika synvinklar.
Men om vi redan har en hemsida, en färdigbyggd butik eller lanserad produkt? Ja, då får vi helt enkelt göra vad vi kan för att bygga om och göra rätt. För en webbplats kan det vara små saker som gör stor skillnad. Som att se över befintliga texter och fundera på om vi bör ändra färger, typsnitt eller struktur.