Nätverket för barnkonventionen

Här är du: Hem » Innehåll till dina kanaler » Text » Nätverket för barnkonventionen

Att få vara med och hjälpa Nätverket för barnkonventionen att bli en tillgänglig webbplats var ett ärofyllt och viktigt uppdrag. Tillsammans skapade jag och Kim Ingesson en plats med information både för den som vill veta mer om barnkonventionen och potentiellt nya medlemmar i nätverket. 

Vad är Nätverket för barnkonventionen?

Nätverket för barnkonventionen är en förening som arbetar för att stärka barn och ungas rättigheter i Sverige.

Medlemmarna är alla svenska föreningar, stiftelser och trossamfund som arbetar för barns bästa. Som t.ex. Rädda barnen, SOS Barnbyar, Unizon och Unicef.

Styrkan i ett sammansvetsat team

Kim gjorde ett fantastiskt jobb med designen och jag ansvarade för texter och språk. Men som i alla projekt är helheten såklart ett samarbete och tillsammans gör Kim och jag varandra bättre. Även om vi har våra specialistområden, har vi båda kunskap och insikt i den andras område. Det gör att vi kan lyfta varandra och bolla utmaningar som dyker upp med vägen.

Resultatet blev en tillgänglig, modern och inbjudande webbplats.

Mitt arbete med tillgängliga texter

Min uppgift var att bearbeta texter utifrån tillgänglighet och sökordsoptimering. Samt att lägga grunden för tillgängliga texter i framtiden genom utbildningsmaterial och manual till nätverkets styrelse.

Jag fokuserade på att

  • avbyråkratisera språket
  • förkorta och förenkla
  • skapa ett flyt och en röd tråd i texterna
  • strukturera texten i logisk ordning och med tydliga rubriker.

Avbyråkratisera språket

Att skriva på ett sätt som alla förstår är inte alltid helt lätt. Oavsett vad du arbetar med så har din arbetsplats och din bransch med allra största sannolikhet sina egna termer och sätt att uttrycka sig på, som för många andra låter mer eller mindre obegripligt.

Därför är det viktigt att se över ditt språk när du pratar med någon utomstående och det kan vara svårt. Vi blir ofta blinda för våra egna texter och ser inte problemen i det som för oss själva är självklart.

Barnkonventionen är ett rättsligt bindande internationellt avtal, bestående av 54 artiklar, som klargör vilka rättigheter alla barn i hela världen har. Och som många andra juridiska dokument är den skriven på ett språk jag brukar kalla för juridiska. Med andra ord är det en hel del krångliga formuleringar och ord vi inte använder i vardagen. Vilka såklart sedan lätt följer med i texter som skrivs om den.

Därför var det viktigt för mig att skriva om texterna för Nätverket för barnkonventionen, så att fler kan ta dem till sig och förstå innebörden i barnkonventionen. Att helt enkelt avbyråkratisera språket.

Förkorta och förenkla

Jag arbetade även med att förkorta och förenkla texterna. Ett sånt arbete kan vara att hitta mer vardagliga synonymer, förklara ord och uttryck samt förkorta och skriva om meningar. Detta för att läsaren ska kunna behålla fokus och så snabbt som möjligt kunna ta sig igenom texten.

Skapa flyt och röd tråd

Ibland behöver vi ha längre texter, vilket för många är ansträngande att läsa. Särskilt på digitala plattformar.

Ett sätt att ändå ge läsaren en chans att stanna kvar och fortsätta läsa är att skapa flyt och en röd tråd i texten. Det gör jag genom att dela in texten i stycken och att skriva meningar som hakar i varandra.

Strukturera text och rubriker

För att hjälpa läsaren att hitta det den söker och snabbt få en överblick av texten är det viktigt att den är rätt strukturerad och har tydliga rubriker.

Stycken är som sagt viktigt för att skapa flyt, men det hjälper även läsaren att snabbt hitta rätt i texten. Speciellt om textens olika delar är logiskt strukturerade. Börja med det viktigaste och gräv djupare i informationen vart eftersom.

Även rubriker och underrubriker finns där för att hjälpa läsaren att hitta rätt. Därför är det viktigt att rubrikerna är informativa och inte för allmänna och intetsägande. Samt att de har rätt nivå i hierarkin.

Vägledning för framtiden

För att ge Nätverket för barnkonventionen bästa möjliga förutsättningar för att kunna fortsätta vara tillgängliga, skapade jag en manual för hur de ska skriva och lägga upp texter.

I manualen finns instruktioner för tekniska delar som att lägga upp en nyhet på hemsidan, rubriknivåer och olika typer av länkar. Samt en checklista för hur de ska skriva tillgänliga texter.

Mitt mål är alltid att min kund ska klara sig själv efter att vi är klara med vårt projekt. Jag hjälper självklart gärna till även med löpande saker och underhåll. Men i den här typen av projekt vill jag att kunden ska kunna känna sig trygg i att själv sköta dessa saker, och därmed slippa oförutsedda konsultkostnader.